‘We maakten er onze eigen start-up van’

‘We maakten er onze eigen start-up van’

In krap een jaar tijd lanceerden enkele docenten de Incubator Academy: een coachingstraject voor hun studenten met een start-up. Het is het ultieme klaarstomen voor het werkveld, als je al een opleiding tot ondernemer volgt. Maar de oprichters -docenten van ondernemersopleidingen- zoeken een mix. Docent Entrepreneurship Serge Vavier: ‘Het programma wordt pas echt gaaf, als er nog vijf opleidingen aanhaken.’

Vavier: ‘Het kwartje viel tijdens de Global Entrepreneurship Week in 2014. Een aantal docenten merkte dat hun studenten, die in hun tweede jaar een eigen bedrijf moeten oprichten, steeds vaker die onderneming willen voortzetten. We zeiden tegen elkaar: entrepreneurship is hot, start-ups zijn hot. Hier moeten we iets mee.’

Tien maanden later was er de Incubator Academy. De oprichters zijn docenten van de opleiding Small Business en Retailmanagement, inmiddels Entrepreneurship, en het instituut Rotterdam Business School (RBS). Incubators zoals deze bieden coaching, trainingen, werkplekken en een netwerk van andere ondernemers aan start-ups die een innovatief businessmodel willen lanceren. En die start-up komt er echt, het is geen fictieve studieopdracht. Als coachingstraject voor studenten gaat de Incubator Academy de leerwerkomgeving voorbij.

Wat doen studenten binnen de incubator?

‘Studenten lopen stage in hun eigen start-up, studeren af in hun start-up en ze kunnen zelfs projecten uit het reguliere curriculum draaien binnen de start-up. Alles wat ze doen is echt, elke actie heeft voelbare consequenties voor hun bedrijf. Voor studenten van Entrepreneurship is het qua studiebelasting het eenvoudigst te organiseren, omdat de opleiding precies aansluit bij wat we binnen de incubator doen. Maar wat dit pas echt gaaf zou maken, is als er nog vijf opleidingen aanhaken.’

Waarom ben je op zoek naar de samenwerking met andere opleidingen?

‘De kans dat een onderneming succes boekt is het grootst als je gaat mixen. Er is de gouden driehoek van de hacker, de hipster en de hustler: de techneut, de creatieveling en degene die het product keihard in de markt zet. De meerderheid van onze studenten komt nu van RBS en Entrepreneurship en daarmee zitten we eigenlijk te veel aan de commerciële kant. Ik zoek ook mensen die bijvoorbeeld in de logistiek willen innoveren, fantastische app-bouwers zijn of industrieel productontwerpers. Het gaat erom dat ze een innovatief idee hebben dat ze in een start-up willen lanceren en uitbouwen.’

De ondernemers van de start-ups KeyValley, Bloom Foods en Shopping Guide. Rechts coach Serge Vavier.

Maar studenten Industrieel Product Ontwerpen kunnen niet zomaar een onderneming starten als afstudeeropdracht, die moeten een product bouwen.

‘Maar dat product willen die studenten vaak wél in de markt zetten. En dat kan bij ons, omdat de Incubator Academy maatwerk biedt. Als docenten merken dat ondernemerschap leeft onder hun studenten, nodig ik ze van harte uit om langs te komen. We willen ze graag hebben. Studenten én docenten. We willen graag een passend traject maken voor ondernemende studenten binnen iedere opleiding.’

De coaches organiseren workshops en gastcolleges en zijn aanwezig bij de wekelijkse netwerkborrel. De werkzaamheden verschillen per coach, per week. Coaches voeren gedurende het hele jaar intakegesprekken met studenten met ondernemingsplannen. Frits Berkhout, docent entrepreneurship bij International Business and Management Studies, schuift tussen twee intakes aan.

Berkhout: ‘Ik zie al veel enthousiaste docenten. Een collega van de opleiding Technische Informatica begeleidt studenten in een technische minor en is op zoek naar een plek voor studenten die iets willen doen met hun technische innovatie. Zij zijn hier naartoe gekomen en hebben ervaringen uitgewisseld met studenten van hier. Nu denken ze erover om in te stromen in de Incubator Academy. Er ontstaat een ongelofelijk grote drive bij studenten. Ze werken harder dan ooit tevoren en ze doen meer dan ooit tevoren.’

De deelnemers aan de Incubator Academy werken op twee locaties, waaronder het Cambridge Innovation Center (CIC) in het Groothandelsgebouw, een ‘shared workspace’ en community voor ondernemers, waar de coaches meer studenten mogen meenemen dan ze werkplekken huren. Een goede deal, ook voor CIC, dat hoopt dat de nieuwe aanwas blijft plakken na hun afstuderen. De sfeer in het Groothandelsgebouw straalt af op de studenten: mooie, groene werkplekken, een wekelijkse borrel op donderdagavond in de bar op de vierde verdieping en alles op een plek doordrongen van ondernemerslust.

Hoe hebben jullie dit zo snel voor elkaar gekregen?

‘We maakten er onze eigen start-up van. Er is geen standaard plan voor het opzetten van een incubator binnen een hogeschool. Dus ik ben op verkenning gegaan, onder meer naar universiteiten in België die iets soortgelijks doen. We hebben zelf een voorstel geschreven en zijn daarmee naar de directies van het Instituut voor Commercieel Management en Rotterdam Business School gegaan. Die zagen het gelijk zitten. Er zijn uren voor ons vrijgemaakt zodat we twee keer in de week een dagdeel aan ons plan konden werken. En we kregen geld van onze directies en het Kenniscentrum Innovatief Ondernemerschap om de incubator van de grond te krijgen.’

Wat zou je docenten willen meegeven die ook zulke plannen hebben?

‘Het valt me op dat veel collega’s denken dat er weinig beweging te krijgen is in een grote organisatie zoals deze hogeschool. Mijn ervaring is anders. Je moet toch zelf met het initiatief komen. Met een enthousiast team, op zoek naar support van de juiste mensen en je bedenken: hoe krijgen we dit van de grond? We hebben tegen onszelf gezegd, dit regelen we gewoon.’

Ken je ook ondernemende studenten die hun concept op de markt willen brengen tijdens hun opleiding? Neem contact op met Serge Vavier: s.b.vavier@hr.nl
www.incubatoracademy.nl

1 0

Geef je reactie

Je emailadres zal niet zichtbaar zijn. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.